OVERVERHITTING

Hoe ontstaat oververhitting?


De normale temperatuur van uw hond ligt tussen de 38 en de 39 graden celsius.
Het lichaam bewaart een evenwicht tussen warmteproduktie en warmte-afgifte. Dit wordt geregeld door het warmte-regulatiecentrum in de hersenen. Warmteproduktie wordt onder andere beinvloed door leeftijd, lichaamsgewicht, geslacht, conditie (getrainde spieren produceren meer warmte door een hogere stofwisseling), activiteit en voeropname. De warmteafgifte o.a. door omgevingstemperatuur, windsnelheid, vochtigheid en isolatie (vetlaag, beharing).Oude honden, dikke honden, temperamentvolle honden lopen meer risico op oververhitting!


Warmte kan het lichaam verlaten via straling (huidoppervlak), stroming (lucht-stromingen), verdamping en geleiding (via contact-oppervlakten). Honden verliezen voornamelijk warmte door verdamping via de bek (hijgen) en via de zweetklieren in de voetzolen. Ook het verwijden van de kleine bloedvaatjes in de huid, het veranderen van de lichaamshouding en het gedrag (koele plaats opzoeken) dragen bij aan de warmteafgifte.


Door allerlei inwendige- en uitwendige oorzaken kan de warmteproduktie groter worden dan de warmteafgifte.
Het evenwicht raakt verstoord en de lichaamstemperatuur stijgt van uw hond, op zo'n moment kan uw hond oververhit raken.


Het lichaam van de hond reageert nu door steeds sneller te gaan hijgen. De ademhalingsspieren produceren op een gegeven moment zoveel warmte dat dit bijdraagt tot een verdere verhoging van de lichaamstemperatuur in plaats van tot het gewenste warmteverlies. Deze vicieuze cirkel kan de hond zelf niet meer doorbreken en snel ingrijpen is noodzakelijk. Stijgt de lichaamstemperatuur boven de grens van 40,6 graden dan beginnen de eiwitten in het lichaam beschadigd te raken en worden de lichaamscellen onvoldoende van zuurstof voorzien. Allerlei essentiele processen stagneren. Het dier overlijdt bij een temperatuur van 42 graden.


Sympthonen en behandeling


Om oververhitting te kunnen vaststellen en de eerste levensreddende behandeling te kunnen uitvoeren heeft u als eigenaar nodig: Een digitale thermometer, koel water, keukenzout en eventueel medicinale alcohol. Daarnaast kan, indien aanwezig, gebruik gemaakt worden van een ventilator of een auto met airconditioning.


De sympthonen van oververhitting zijn: Misselijkheid en braken, spierkrampen, extreem hijgen, kwijlen, zwabberen op de achterhand, geen controle meer in het zenuwstelsel. · Dikke blauwe tong en opgezwollen keel · Koorts, de hond voelt heet aan, als de lichaamstemperatuur boven 40º komt is de hond in de gevarenzone · Tong en lippen hebben een zeer rode kleur. De symptomen worden ernstiger naarmate de temperatuur hoger is. Als de kleur van de tong en lippen overgaat van rood naar blauw is een coma nabij. Soms is het bewustzijn verminderd. Met een thermometer kan de diagnose makkelijk gesteld worden.


Is de temperatuur boven de 41.0 dan is zeer snelle koeling vereist, indien mogelijk zelfs met ijs of ijskoud water. Bij een temperatuur tussen de 40.5 en 41.0 moet een voorzichtigere koeling worden toegepast. Plaats de hond in de schaduw en maak gebruik van de ventilator of airconditioning. Overgiet het dier met koel (dus niet steenkoud) water, zet hem eventueel in het water of onder de tuinslang. Wrijf goed door de vacht zodat het water op de huid komt en niet alleen langs de haren afstroomt. Koelen met alcohol gaat nog sneller. Meestal zal hiervan niet genoeg aanwezig zijn om de hond hiermee kletsnat te maken. Gebruik de alcohol in ieder geval op plaatsen waar de beharing dun is (liezen,oksels, oren). Als de hond wil drinken geef hem dan steeds kleine beetjes koel water liefst met een klein beetje keukenzout erdoor.


Controleer de temperatuur elke 10 minuten. Als deze inderdaad begint te zakken doe dan rustig aan met de koelende activiteiten. Er moet voorkomen worden dat de temperatuur te laag wordt. Ook kan een te snelle koeling, bijvoorbeeld met ijskoud water, tot gevolg hebben dat de hersenen het lichaam weer aanzetten tot warmteproduktie (rillen). Als de temperatuur gedaald is tot ca. 40 graden kan het koelen gestopt worden. Wel moet elk half uur de temperatuur gemeten worden.


Het is altijd verstandig om de hond verder door een dierenarts te laten behandelen. Door de oververhitting kunnen de organen ernstig beschadigd zijn. Ernstige gevallen van oververhitting moeten na het afkoelen daarom in de dierenkliniek opgenomen worden. Deze dieren worden ter ondersteuning aan het infuus gelegd en krijgen ze eventueel vaatverwijders toegediend om de temperatuur verder laten dalen. Soms is zelfs een narcose nodig om dit te bereiken.


De absolute regels die u als eigenaar in acht moet nemen om oververhitting te voorkomen:


* Laat geen honden achter in een stilstaande auto, met deze temperaturen legt de hond ook in de schaduw het loodje, hij word letterlijk gekookt omdat de eiwitten in zijn bloed stollen, Pas ook op de langdurige stilstaande file, als uw auto niet is uitgerust met airconditioner. Ga zo nu en dan even de auto uit met uw hond, en voorziet hem van water en wat frisse lucht.
* Grote wandelingen; het bos is heerlijk 's ochtends voor 9 uur en 's avonds na 21.00. Houdt de honden tussen 9 - 21 uur rustig
* Geef honden liever geen koud water maar lauw water, van koud water raken ze aan de diarree bovendien kost het de hond veel
energie om het koude water tot lichaamstemperatuur op te warmen.
* Fietsen met uw hond naast de fiets boven 20 graden is met klem af te raden. Oververhitting of een hartaanval is geen denkbeeldig risico
* Zorg dat de hond altijd in de schaduw kan liggen
* Neem liever uw hond niet mee naar het strand om te zonnebaden, als het niet anders kan zorg dat hij in de schaduw kan liggen en af en toe het water in kan om af te koelen
 
Leuke praktische verkoeling tips:

* Geef uw American bulldog een ijsje, dit is vaak een heerlijke traktatie. U kunt bijvoorbeeld yoghurt invriezen. Nooit geven aan
oververhitte honden!
* Zwarte of donker gekleurde honden hebben meer last van de warmte i.v.m. hun donkere vacht die de hitte opneemt.
Een wit T-shirt kan daar tegen helpen. Deze kun je bij je hond ook nat aan trekken.
* Een kinderzandschelp of bak, met een lage water vullen, hierin kunnen ze heerlijk afkoelen. Ververs het water wel dagelijks om zo
bacterieen te verkomen.
* Sproei je American buldog zo nu en dan eens nat met de plantenspuit.