PUPPY IN HUIS

 
 
Na lang nadenken heb je besloten om een puppy in huis te nemen. Bij de fokker werd je almaar enthousiaster terwijl dat kleine "opdondertje” je aan zat te kijken. Allerlei goede voornemens heb je om je hond goed op te gaan voeden. Een leuke maar drukke periode begint. Je wilt zo snel mogelijk beginnen met de puppycursus en hebt je hierover goed geïnformeerd. Maar wat blijkt? Als jij je puppy in huis krijgt is de puppycursus al in volle gang en moet je nog een poosje wachten voordat jezelf kunt starten. Ondertussen zit je wel met een aantal vragen waarbij je advies nodig hebt.
 
 • Waar moet ik aan denken als ik de pup van de fokker haal?
 • Hoe komen we de eerste nachten door? 
 • Hoe zit het met zindelijkheid, mag ik de pup straffen als hij in huis plast 
 • Hoe krijg ik hem zo snel mogelijk zindelijk?
 • Moet ik al oefeningen gaan doen met de hond en hoe leer ik dit aan? 
 • Hoe kan ik de hond leren om alleen te zijn?
Als je verder leest geven we informatie over de meest actuele zaken rondom een jonge pup en hopen je hiermee te ondersteunen om de periode voordat u naar cursus kunt te overbruggen.
 
Pup in huis
Op het moment dat je hebt besloten om een pup te gaan halen moeten er al voorbereidingen getroffen worden. De pup zal namelijk in een heel korte tijd enorm veel ervaringen ondergaan wat zeer inspannend is voor hem. Daarom zijn de volgende punten van belang:
 • Zorg dat de pup in een rustig huis komt.
  Het is zo leuk om gelijk iedereen die je maar kent kennis te laten met je jonge pup. Voor de pup kan dit echter zoveel stress betekenen omdat iedereen aan hem zit, hem optilt of wil aaien dat hij er angstig door wordt. Beter is om te voorkomen dat er veel mensen in huis zijn.
 • Zorg ervoor dat er een hondenmandje, o.i.d. voor de pup klaar staat, een veilig plekje voor hem alleen waarin hij rust kan vinden en niet gestoord wordt door andere honden, kinderen, de kat e.d. Het is zeker aan te raden een bench (een soort hondenbox) te gebruiken. Zielig? Welnee, de pup went snel, zeker als je de bench aantrekkelijk maakt door bijvoorbeeld voor het slapen een paar brokjes hierin te gooien die hij op kan zoeken, een speciaal speeltje in de bench. Een goede manier om de bench vertrouwd te maken voor de pup is hem elke keer als hij moe is hem daarin te laten. Het gebruik van de bench geeft de pup kans om in een rustige omgeving te slapen, hij is veilig 
 • Niet stiekem iets kunnen slopen (o.i.d.) helpt bij het zindelijk maken. Laat niemand de pup storen als hij in de bench zit. 
 • Spreek met alle gezinsleden leefregels t.a.v. de pup af:
  bijvoorbeeld niet op de bank, niet naar de hond toelopen, met rust laten in de bench etc.

Laat de pup in alle rust zijn omgeving onderzoeken, verplicht hem tot niets en voorkom vooral dat kinderen achter hem aan gaan jagen. Hij heeft enkele uren nodig om de indrukken die hij opdoet te verwerken.
Wat je je moet realiseren is dat een pup razendsnel leert, goede en minder goede dingen. Tijdens het leren zal de pup:

 • iets wat iets prettigs oplevert herhalen en
 • iets wat niets, of iets minder prettigs, oplevert nalaten.
Leer de pup vanaf het begin welke speeltjes voor hem zijn om te voorkomen dat hij schoenen stuk bijt, aan speelgoed van de kinderen komt of stoelpoten gaat stuk bijten. Dit kun je doen om zijn eigen speeltjes aantrekkelijk voor hem te maken. Gooi het speeltje weg, schudt ermee en reageer zelf enthousiast. Omdat jezelf laat zien dat je het speeltje leuk vindt, zal de pup dit ook leuk gaan vinden. Als jezelf erachteraan gaat moet het in de ogen van de pup wel een waardevol speeltje zijn. Zo kun je de pup leren welke speeltjes van hem zijn en zal hij spullen die niet van hem zijn met rust laten. Dit moet natuurlijk wel in stand gehouden worden door regelmatig met enthousiasme samen met de pup met betreffende speeltje bezig te zijn. Voorkom hierbij echter wel dat als de pup zich eens een keer vergist je de pup straft of er aandacht aan schenkt, dat kan namelijk voor de pup belonend werken en zoals gezegd iets wat belonend werkt zal herhaald worden.