LEREN

Leren
 
Aanleren van oefeningen, dit is in de eerste periode als je de pup in huis hebt niet belangrijk maar je kunt natuurlijk als je hondje spontaan gaat zitten gerust het commando "zit” hieraan koppelen, dan leert hij het woordje zit kennen. Dit geldt eveneens voor het hier komen etc. Dus als je hond spontaan naar je toekomt, zeg je "hier” en beloond hem voor het komen. Spelenderwijs kun je dus op deze manier al een aantal basisoefeningen leren. Toch is dit niet het belangrijkste in deze periode.

Belangrijker is dat je hond sociaal vaardig wordt een goed met de omgeving om leert gaan. Hiertoe moet hij dus in aanraking komen met verschillende honden, mensen, verkeer, geluiden etc. Dit betekent dat de hond ( ook al woont je in een rustige omgeving) met allerlei soorten mensen en honden in contact moet komen ( groot, klein, dik, dun, mannen met hoeden, gehandicapten etc. zo gevarieerd mogelijk)
Voor het in contact komen met andere honden zult je ook op zoek moeten gaan naar andere honden en dan ook nog het liefst met honden die niet te hard spelen en rekening houden met de gevoeligheid van een pup, zodat hij leert dat andere honden leuk zijn en hij in de toekomst om kan gaan met alle pluimages. Belangrijk is echter ook dat de pup ook andere rassen leert kennen (langharig, gerimpeld, groot, klein, verschillende kleuren etc.) zodat hij weet dat honden er ook anders uit kunnen zien. Onthoudt de pup deze ontmoetingen niet omdat u bang bent voor besmetting van een of andere ziekte, de kans hierop is kleiner dan de kans op een minder sociale hond als u deze ontmoetingen achterwege laat.
Naast socialiseren met andere mensen en dieren is het belangrijk dat de hond ook went aan andere geluiden en plaatsen (bijvoorbeeld fietsers, auto’s, knallen, kinderspeelplaats, de markt, etc.). Bouw dit rustig op.
Maar pas wel op dat je de hond niet overbelast met alle indrukken, geef geen aandacht aan de hond als hij schrikt of bang is en beloon de hond als hij rustig blijft.