ZINDELIJKHEIDSTRAINING

Zindelijkheidstraining

 
Als pups ongeveer drie weken oud zijn zullen ze instinctief het slaapgedeelte van het nest verlaten om te gaan plassen/poepen. Ze zijn als het ware voorgeprogrammeerd om zindelijk te worden gemaakt.
 
We hoeven de pup alleen maar te leren dat een huis ons nest is en dat ze naar buiten moeten gaan als ze hun behoefte moeten doen.
 
Neem uw pup mee naar buiten naar steeds dezelfde plek waar uw pup zijn behoefte

mag doen, op de volgende tijden:

  • ’s morgens vroeg
  • na de maaltijd
  • na het spelen
  • na elke opwinding (bijvoorbeeld als er bezoek is gekomen)
  • direct naar het slapen (uw pup slaapt nog veel op de dag)
  • na het oefenen/trainen
  • ’s avonds laat
  • om de 1 á
Als uw pup aan de grond snuffelt kunt u hem helpen het proces te versnellen.
Het is belangrijk dat u bij hem blijft. Wees geduldig. Zodra uw pup zijn behoefte gaat doen kunt u wat tegen hem zeggen, bijvoorbeeld ‘ga eens wat doen’, of ‘plasje doen’.
Als uw pup klaar is, beloont u hem enthousiast en speelt u even met hem.
Uw pup legt hierdoor de associatie tussen buiten zijn behoefte doen en een beloning.
 
Als u op welk tijdstip dan ook merkt dat uw pup in huis aan de vloer snuffelt en ronddraait of wil gaan hurken, moet u dit onmiddellijk onderbreken en hem naar buiten brengen. Daar mag uw pup zijn behoefte doen.
 
Hoe vaker u uw pup mee naar buiten neemt en hoe minder hij binnenshuis plast/poept, hoe sneller hij zindelijk wordt. Het duurt echter een poos voordat een vaste gewoonte ontstaat: wees dus voorbereid op af en toe een ongelukje.

Mocht er een ongelukje gebeuren: jammer dan, de volgende keer beter letten op de signalen die aan het ontlasten voorafgaan.

 
Bestraf uw pup niet als het binnen gebeurt. De pup kan de straf echt niet koppelen aan iets wat in het verleden is gebeurd. Om de nacht makkelijker door te komen zult u uw pup, vlak voor het slapen gaan, uit moeten laten.
Verder kunt u rekening houden met de laatste voeding(vroeg in de avond) en kunt u de waterbak op tijd weghalen
(ruim twee uur voor de laatste wandeling)
De volgende ochtend staat u zeer vroeg op en gaat u direct met uw pup naar buiten.
Ook kunt u er ’s een keer extra uit gaan. De tijden kunt u langzaam opbouwen. Gebeurt er toch een ongelukje, dan heeft het voor uw pup te lang geduurd, u moet dan de volgende keer de tijd tussen het uitlaten korten maken.