MEELOPEN AAN DE RIEM

Meelopen aan de riem

Het is een bekend gegeven dat de pup in de eerste levensweken van nature zijn baasje volgt. Daarna wordt hij steeds zelfstandiger en loopt bij de baas vandaan. Het is dan ook een goede zaak, ook al is dit alleen maar voor de veiligheid de pup voordien al te laten wennen aan een halsband en riem en netjes mee te lopen.
Het wennen aan de halsband en riem kan vrijwel direct nadat de hond gewend is in het nieuwe gezin plaats vinden. Doe de halsband rustig om terwijl je de pup beloond en laat deze om terwijl je bijvoorbeeld even met hem speelt. Schenk geen aandacht aan zijn schuren en krabben. Hierna kun je een korte lichte riem aan deze halsband bevestigen en de pup hiermee in huis laten lopen. Let er dan wel op dat hij nergens achter blijft haken zodat de riem een negatieve ervaring wordt. Gaat dit goed dan ga je ook buiten wandelen met de hond aan de riem en kun je de pup belonen voor het netjes meelopen.
  • Gaat je hondje aan de lijn trekken, blijf dan stil staan totdat hij niet meer trekt of omkijkt naar jou. Een hond leert zoals eerder al gezegd door positieve ervaringen te herhalen en negatieve ervaringen niet meer te doen. Belangrijk is dus dat de hond weet dat als hij trekt de baas gaat stilstaan (dit levert dus niks voor de hond op). Blijft de baas lopen of zelfs rennen als de hond trekt, ‘leert’ de hond dat hij de baas vooruit kan trekken. Nu is de pup nog klein en is trekken nog niet zo vervelend. Als de pup wat groter (dus zwaarder en sterker) is, is trekken aan de lijn moeilijk af te leren.
  • Blijft zoals vaak bij puppy’s voorkomt de pup stilzitten in plaats van mee te lopen, neem hem dan toch rustig lopend mee zonder dat je aan de riem rukt en wees enthousiast.