EERSTE NACHT ALLEEN

De eerste nacht alleen

Het is altijd moeilijk om te bepalen waar een pup het beste kan slapen. Het kan voor een pup die nog nooit alleen is geweest zeer traumatisch zijn.
Hij is zijn nestgenootjes gewend en niet gewend aan eenzaamheid. Een pup moet niet het gevoel krijgen dat hij in de steek gelaten wordt. Het is waarschijnlijk het beste om een pup in het begin een slaapplaats te geven in de buurt van een gezinslid, zodat hij gehoor-, reuk-, gevoelscontact kan hebben. Als de pup onrustig wordt kan men een hand uitsteken om hem te aaien. Als de hond een paar dagen bij je thuis is dan kun je hem in een andere kamer laten slapen. Hij moet eerst vertrouwen krijgen om alleen te zijn.

Laat de pup de eerste dagen overdag niet te lang alleen in de kamer o.i.d. Als je de pup van af het begin steeds een poosje alleen laat, went hij eraan. De eerste keren hoeven dit maar enkele seconden te zijn, daarna kun je steeds langer wegblijven. Het beste kun je dit oefenen als de pup moe is. Bouw dit langzaam op. Hij weet dan dat de baas steeds weer terug komt wat hem een vertrouwd gevoel geeft. Mocht het nu zo zijn dat de pup gaat janken, ga dan niet naar hem toe als hij jankt maar alleen als hij weer stil is, anders zal hij het komen van de baas associëren met het janken. In de meeste gevallen ben je dan te snel gegaan. Een trucje hierbij kan zijn een lap uit het oudernest onder in de mand leggen, een wekker of kruik onder de dekens leggen wat de pup het gevoel van warmte of een kloppend hart geeft.